Calling all writers, especially those who wax poetic! If you have a way with words, here's your chance to put pen to paper and try your hand at writing an award-winning piece for us. Find all the details on our contest page.

Peony problems 2 years running

Albany, ME(Zone 4b)

We had a peony plant that didn't bloom for several years, and then bloomed nicely for 10 or 15 years. 3 years ago we divided it. We didn't expect blooms, necessarily, but what happened the 1st and 2nd year after division is that both plants generated a number of buds, but almost all turned brown and never opened. This year (2nd year) we were careful to apply fungicide as soon as the buds appeared. I'm attaching photos, but they don't show the brown deadness of the buds.

Any thoughts?
TIA
LAS

Thumbnail by LAS14 Thumbnail by LAS14 Thumbnail by LAS14 Thumbnail by LAS14
Pequannock, NJ

Check out this link at Missouri Botanical Garden for reasons why peonies experience Bud-blast as they call it. If you scroll down you'll see a mention that recently divided peonies may experience this for a couple of years.

http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/environmental/bud-blast.aspx

Elgin, IL(Zone 5a)

Wow, Loretta, I'm really impressed. Great site.

I never would have guessed this.

Donna

Albany, ME(Zone 4b)

Thanks, Loretta!

Pequannock, NJ

Your welcome. And thanks Donna!

Post a Reply to this Thread

You cannot post until you , sign up and subscribe. to post.
BACK TO TOP